Azrail can alırken ne söyler ?

Efe

New member
[color=1]Kapının Eşiğinde Bir Gölge: Bu Hikâyeyi Anlatmadan Duramadım[/color]

Forumda uzun zamandır yazmıyordum ama geçen hafta yaşadığım şey, zihnimden silinmiyor. Bunu bir rüya gibi anlatmak kolay olurdu ama değildi. Çok netti. Çok gerçekti. Ve en tuhafı, korkutucu olmaktan çok… öğreticiydi.

O gece, Bursa’nın eski mahallelerinden birinde yaşlı bir hastanın refakatçisiydim. Aile dostu olduğumuz için hastaneden sonra eve getirmiştik. Herkes yorgundu ama kimse uyumaya cesaret edemiyordu. Çünkü sanki odanın içinde görünmeyen bir “bekleyiş” vardı.

Ve o bekleyişin bir adı vardı.

---

[color=2]Gölgenin Dili: Azrail Geldiğinde Söylenen İlk Söz[/color]

Saat tam 03:17’ydi.

Ben mutfakta su doldururken salondan bir sessizlik yayıldı. Önce kalp monitörü yoktu, sadece yaşlı bir adamın düzensiz nefesi vardı. Sonra o nefes de değişti.

Kapı kendi kendine kapanmadı. Işıklar sönmedi.

Ama sanki odadaki hava “yoğunlaştı”.

Ve o an onu gördüm demek bile yanlış olur… çünkü görünmedi. Ama hissedildi.

Azrail.

Yanında korku yoktu. Acele yoktu. Öfke yoktu.

Sadece bir cümle vardı.

Ama herkes farklı duydu.

Yaşlı adamın kulağına eğildiğinde söylediği ilk şey şuydu:

“Hazır mısın?”

Ama bu bir soru değildi. Bir davetti. Bir kapanışın zarafeti gibi.

---

[color=3]Eril Akıl ve Dişil Kalp: Aynı Gerçeğe İki Yol[/color]

O sırada odada bulunanlardan biri Murat’tı. Hastanın oğlu. Mühendis, çözüm odaklı, kriz anında duyguları bir kenara koyabilen bir adam.

Azrail’in varlığını “mantık dışı bir algı” olarak yorumladı. Hemen nabzı kontrol etti, oksijen cihazını yeniden ayarladı, ambulansı tekrar aradı. İçgüdüsü şuydu: “Bir şeyler hâlâ düzeltilebilir.”

Onun zihninde ölüm bir süreç değil, durdurulabilecek bir arızaydı.

Ama annesi Leyla farklıydı.

O, yatağın başında oturuyordu. Elini babasının elinden çekmedi. Ne panikledi ne de kaçtı. Sadece dinledi.

Sonra çok düşük bir sesle dedi ki:

“Gitmek bazen kaybolmak değil… çağrılmaktır.”

Murat ona sert baktı: “Böyle konuşma, daha zamanı var.”

Leyla başını salladı: “Zaman dediğimiz şey, bazen bizim anladığımız gibi çalışmaz.”

İşte o an odada iki yaklaşım birbirine çarptı: biri kontrol etmek istiyordu, diğeri anlamlandırmak.

Ve Azrail… arada duruyordu.

---

[color=4]Tarih Boyunca Aynı Cümle: İnsanlığın Ölümle Diyaloğu[/color]

Sonra aklıma, okuduğum eski metinler geldi.

Orta Çağ’da insanlar Azrail’i sadece bir “alan varlık” olarak değil, aynı zamanda bir “muhatap” olarak anlatmışlardı. İslamî anlatılarda “melekü’l-mevt”in görevini sessiz ama kesin bir teslimiyetle yaptığı yazılır. Bazı halk hikâyelerinde ise kapıyı çalmadan girmez, izin bekler.

Ama ortak bir tema vardı:

Ölüm asla bağırmaz.

Sadece hatırlatır.

Hatırladığım kadarıyla eski bir Anadolu anlatısında Azrail’in söylediği şey şuydu:

“Emanetini geri almaya geldim.”

O an şunu düşündüm: İnsanlık yüzyıllardır aynı cümleyi farklı şekillerde duymaya çalışıyor.

---

[color=5]O Anın İçinde Zamanın Çözülmesi[/color]

Odada tuhaf bir şey oldu.

Murat’ın tüm teknik müdahaleleri yavaşladı. Sanki zaman, onun stratejik planlarını dinlemeyi bırakmıştı. Daha hızlı çalışmak istemiyordu.

Leyla ise daha da sakinleşti. Gözleri doluydu ama panik yoktu. Sadece bir tür kabulleniş.

Ve Azrail… tekrar konuştu.

Bu kez sesi kimseye ait değildi ama herkesin içinde yankılandı:

“Tutunduğun şey, sana verildiği kadar kalır.”

Murat bir an durdu. İlk kez kontrol etme isteği kırıldı. Ama hemen ardından tekrar direnmeye başladı:

“Hayır, biz onu geri getirebiliriz.”

Leyla elini oğlunun koluna koydu:

“Getirmek değil… yanında kalmak önemliydi.”

Bu cümle Murat’ı susturdu.

Çünkü bazen çözüm değil, eşlik etme gerekir.

---

[color=6]Azrail’in Gerçek Sözü: Vedanın Kendisi[/color]

Son nefes yaklaşırken odada bir şey değişti.

Korku yok oldu. Zaman daralmadı, aksine genişledi.

Ve Azrail’in söylediği son cümle, en net olanıydı:

“Ben almayayım… sen bırak.”

Bu cümle, bir emir gibi değildi. Bir izin gibiydi.

Sanki hayat boyunca tuttuğumuz her şeyi – insanları, anıları, pişmanlıkları – bırakmanın mümkün olduğunu hatırlatıyordu.

Yaşlı adamın yüzü gevşedi. Bir şey söylemedi. Ama gözlerinde tuhaf bir huzur vardı.

Ve o an…

Gitmek bir kayıp gibi değil, bir tamamlanma gibi oldu.

---

[color=7]Sonrasında Kalanlar: Ölüm Mü Daha Sessizdi, Biz Mi?[/color]

Her şey bittikten sonra odada garip bir boşluk kaldı.

Murat artık cihazlara bakmıyordu. İlk kez hiçbir şey yapmıyordu. Leyla ise sadece elini tuttuğu yeri bırakmadı.

İkisi de farklı yerlerden gelmişti ama aynı şeye varmıştı: kontrolün sınırına.

Azrail’in neye benzediğini hâlâ bilmiyorum. Belki bir varlık değildi. Belki bir bilinçti. Belki de sadece o anın kendisiydi.

Ama şunu biliyorum:

Söylediği şey korkutucu değildi.

Aksine, anlaşılırdı.

Ve en çok hatırladığım cümle hâlâ şu:

“Ben almayayım… sen bırak.”

Şimdi size sormak istiyorum:

Eğer ölüm bir son değil de bir bırakış anıysa, biz en çok neyi tutarak geciktiriyoruz?